top of page
  • Foto van schrijverGwendolyn Knaepen

hooggevoelig in tijden van crisis

Bijgewerkt op: 1 apr. 2020

Hoe beleef jij als hooggevoelig persoon een crisis zoals deze? Wat helpt jou om rustig te blijven wanneer er plots drastische veranderingen in je leven zijn? Het coronavirus heeft ook zijn effect op mij en ik deel graag met jullie hoe ik met deze situatie omga om jullie een beetje steun en herkenning te bieden. Je kan mijn tips ook gebruiken tijdens andere moeilijke momenten die jou uit evenwicht brengen.


Voor mij voelt deze situatie nu dubbel. Langs de ene kant geniet ik nu van de rust die voelbaar is omdat ongeveer alles letterlijk is 'stil'gevallen. Ik ben dankbaar voor de natuur die zich kan herstellen, voor meer vrije tijd om te wandelen, creatief bezig zijn, aan een rustiger tempo plannen te kunnen maken voor hierna,...


Op andere momenten overvalt het leed van de wereld mij: beelden van ziekenhuizen, uitgeputte dokters en verplegers, mensen die alleen sterven, ... Door de week mis ik het contact met mijn cliënten en in het weekend mis ik het écht samenzijn met familie en vrienden. Maar we zitten wereldwijd allemaal in hetzelfde schuitje, gezondheid en veiligheid komen op de eerste plaats. Daar zijn we ons nu super bewust van en dat is goed. Met mededogen, steun en respect komen we er samen door. Zelfzorg en een positieve mindset zijn nu nog meer dan vroeger belangrijk .Zo probeer ik deze periode zo goed mogelijk door te komen...


Nieuws en sociale media beperken


Sinds kort kijk ik weer nieuws op tv omdat ik op de hoogte wil blijven van de maatregelen en de evolutie. Ik beperk dit tot het nieuws van 19u op één. De vele nieuwsberichten op sociale media sla ik over en ik beperk ook schermtijd. Dit werkt voor mij, geen overprikkeling van slecht nieuws en tegenstrijdige berichten. Ik voel me hier goed en rustig bij.Elke dag een momentje voor jezelf


Nu we met zijn allen thuis zijn, neem ik elke dag een momentje voor mezelf. Meestal maak ik dan een wandeling met de hond. Dit doe ik trouwens ook op vakantie. Eventjes me-time laadt mij enorm op. De combinatie frisse lucht, beweging en even alleen zijn zorgen voor rust in het hoofd en geeft tegelijk ook een energieboost.Laat emotie toe


Tijdens ons eerste coronaweekend drong het ineens tot mij door dat mijn mooie vooruitzichten dit jaar waarschijnlijk een aantal maanden zullen opschuiven en wie weet nog langer. Normaal zou ik binnenkort met mijn vriendinnen op vrijgezellenweekend gaan, in april zou ik verhuizen met mijn praktijk en ons huwelijksfeest deze zomer is ook nog afwachten of het kan doorgaan...


Deze sombere gedachten overvielen mij en die dag was ik behoorlijk emo, niet gemakkelijk als je met vier thuis bent. Ik heb de tranen gewoon laten stromen en het bleef maar komen. Wat ik voel gaat diep, is niet altijd te begrijpen en dat is helemaal oké. Ik ben geen alien of knettergek, soms gewoon een overprikkelde hooggevoelige mama die het even niet meer weet.


's Avonds heb ik een lekker warm bad genomen, in het donker, enkel een paar kaarsjes en relaxing music van Spotify. Het eerste nummer dat ik hoorde was 'Mad world', toeval bestaat niet. Na het bad was mijn hoofd weer rustig. Bedje ingekropen, goed geslapen. De bui was weer over.


Ik schaam mij niet meer voor mijn momenten van overprikkeling. Af en toe ben ik een echte emo kip, dat hoort ook bij wie ik ben. Emotie eruit laten doet dan deugd en geeft rust.Weet dat je niet alleen bent


Ik ben er zeker van dat ik niet alleen ben. Veel gevoelige vrouwen zullen dit vast herkennen en ook momenten van diepe emotie en overprikkeling voelen. Ik ken er ondertussen een heleboel, zowel in de familie, in mijn vriendenkring, onder mijn cliënten. En dat is op zo'n momenten fijn, weten dat je niet alleen bent. De kans is groot dat jij ook een aantal gevoelige zielen kent, koester ze.Bekijk de situatie positief


Ik tracht in elke moeilijke situatie, iets positiefs te zoeken. En dat werkt. Toegegeven dat vraagt oefening maar telkens het werkt, word je beloond met een fijn gevoel. Dat maakt dat je op termijn meer en meer spontaan positieve dingen gaat opmerken.


Natuurlijk werkt dit niet tijdens een moment van overprikkeling. Dan moet je alle gedachten net even laten rusten.


Mijn positieve gedachte is nu : "Trouwen doen we sowieso en dat is het allerbelangrijkste. Voor de rest is niets echt zeker op dit moment: hoe, wanneer,... ? Wie weet krijgt onze dag nu een andere wending en kunnen we er nog meer van genieten. Alles komt goed."


Ik zie ook hoe zelfstandig en goed mijn kinderen het nu thuis doen en ben heel dankbaar en trots.


Zo kan je in alles wat op het eerste zicht tegenslaat, positieve elementen vinden en er het beste van maken. Uit crisissituaties kan je dingen leren, die jou ook later in je leven kunnen helpen.


Sta gerust een stil bij jezelf... Waar ben je dankbaar voor ? Welke positieve kansen zie je in deze situatie ? Wat heb je al geleerd of kan je nog leren door dit voorval ?Doe iets creatiefs


Teken, schrijf, schilder, dans, knutsel, zing, .... vanuit je gevoel. Het resultaat maakt helemaal niets uit. Doe het voor het plezier , de beleving , de ontspanning. Het verzet je zinnen en werkt helend. En vaak ben je nog aangenaam verrast ook door hetgeen je puur intuïtief gecreëerd hebt.Beweeg


Bewegen doet mij altijd goed, ik voel mij ontspannen na de inspanning en mijn hoofd is lekker leeg. De zorgen die ik heb, lijken na bewegen een pak lichter en kleine zorgen ... welke zorgen??? Dus dans, fiets, loop, fitness, wandel,... je rustig.
Laat los en vertrouw


Wij leven graag met de gedachte dat we controle hebben. Voor mij voelt het nu alsof alle controle weg is. De dingen gebeuren. Wel hebben we een keuze hoe we hiermee om willen gaan.


De zorg smijt zich 100 % om de zieken weer gezond te maken. De regering zorgt er met haar maatregelen voor dat zoveel mogelijk mensen gezond kunnen blijven. Er zijn veel mensen die zorgen dat we elke dag genoeg voedsel hebben.


De natuur krijgt adem, kan zich herstellen. Veel mensen zijn solidair nu en hebben het beste met elkaar voor. We worden ons bewust hoe 'gewone' dingen nu veel betekenis hebben en niet vanzelfsprekend zijn.


Ik probeer zoveel mogelijk los te laten en te leven in het moment. Ondanks al de struggle nu heb ik vertrouwen in de toekomst. Er zijn positieve veranderingen aan de gang die nog verder mogen groeien. Dat is hoe ik het zie en dat voelt goed.


En als het me opnieuw even te veel wordt, weet ik dat dit weer over gaat. Net als deze crisis, gaat alles weer voorbij.


Hou je goed,


warme groetjes,


Gwendolyn155 weergaven1 opmerking

Comments


bottom of page